Postępowanie w przypadku wystapienia klęski żywiołowej - PSSE Łobez

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ostrzeżenia publiczne

INFORMACJA DLA KONSUMENTÓW
na wypadek wystąpienia podtopień oraz przerw w dostawach prądu

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych podtopieniami są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie
Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

W PRZYPADKU PODTOPIEŃ:
Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
• Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
• Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością – produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
• Nie jedz żywności, która jest w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy).
• Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I  ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:
• produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8°C, lub zgodnie z etykietą;
• przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne;
• składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu;
• nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo w miejscach brudnych – w chlewach, oborach, kurnikach itp.
• chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami;
• zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci).

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA                   
Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem  jest to warunek uratowania życia.



Dezynfekcja wody przeznaczonej do spożycia w warunkach klęski żywiołowej - otwórz
Dezynfekcja studni podczas wystapienia klęski żywiołowej - otwórz


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego