"Światowy Dzień Zdrowia 2015" - PSSE Łobez

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Aktualności > 2015 rok

"Światowy Dzień Zdrowia 2015"


Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".

Tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia 2015 jest bezpieczeństwo żywności, a hasłem „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku, czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno – gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.
 Celem obchodów jest dodatkowo promowanie zasad CODEX ALIMENTARIUS, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz o wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością.
 W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpiecznej żywności, tj.:
- utrzymywanie czystości;
- oddzielanie żywności surowej od ugotowanej;
- dokładne gotowanie;
- utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze;
- używanie bezpiecznej wody i żywności
.

Więcej informacji na temat "Światowego Dnia Zdrowia 2015" mozna znależć na stronie Światowej Organizacji Zdrowia

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego